ניתוח סינוסים

כ- 20% מהאוכלוסייה הבוגרת בארץ סובלת מדלקות של מערות האף – סינוסיטיס, בדרגות שונות. זהו תהליך דלקתי חריף או כרוני, שנגרם עקב חסימה של מערות האף, כתוצאה מפגם במבנה או עקב ממצאים שחוסמים את פתחי הסינוסים.

הסינוסים הם חללים זעירים הנפתחים לתוך האף באמצעות מעברי ניקוז צרים ביותר והם מצופים בקרום רירי ריסני דק, שיש בו בלוטות המפרישות ריר.

יש לציין שהרירית הריסנית מפנה כל הזמן את הפסולת לכיוון האף, מכאן שבמידה וישנה חסימה בפתחים אלו (במעברים), הפסולת מתחילה להצטבר ונגרמת הפרעה לחמצון החללים, ההפרשה הופכת למוגלתית, שגורמת ללחץ על הדפנות ומכאן הכאבים.

האזור שאליו מתרכזים נתיבי הניקוז נקרא: היחידה האוסטיומאטלית.

אפשר לדמות את המצב למספר נתיבים שמתנקזים לתוך צומת מרכזית, כאשר חסימה תגרום לתופעות חמורות בנתיבים עצמם וגם בתוך הצומת.

הטיפול ההתחלתי במחלות סינוסים הוא בד"כ תרופתי וכולל תכשירים אנטיביוטיים, אנטיהיסטמיניים, מוקוליטיים ותרסיסי אף.

הניתוחים שהיו מקובלים עד היום נעשו על ידי חתכים בפה (חתך מעל החניכיים) או דרך חתך חיצוני באזור שורש האף או המצח, כדי להגיע לסינוס עצמו.

החסרונות:

שדה ראייה מוגבל
אי מתן פתרון לסיבת הבעיה
החלמה ארוכה ואשפוזים ארוכים
צלקת בפנים
במסגרת העיבוד של החולה הסובל מסינוסיטיס, הוכנס לשימוש בשנים האחרונות מכשיר האנדוסקופ, שהינו טלסקופ בעל מערכת עדשות אופטיות, המחובר למקור אור (וגם למצלמת וידאו) ובעזרתו מתבוננים במבנה האף ובפתחי מערות האף בראיה ישירה. בחולים הכרוניים, במקביל, יש צורך בביצוע טומוגרפיה ממוחשבת של מערות האף (CT-SCAN), על מנת לזהות את חומרת הבעיה ומיקומה בתוך הסבך האנטומי ולקבל תמונה שמשלימה את הראיה באנדוסקופ. כך אנו מגיעים לטפל בחולה בשיטה חדשנית.

מהלך ניתוח סינוסים

הניתוח  האנדוסקופי עצמו, מתבצע ע"י מומחה אף אוזן גרון בהרדמה מקומית או כללית, כאשר בעזרת האנדוסקופ ניתן להגיע ולראות לתוך פתחי הסינוסים ולסלק את מקור הבעיה כגון: דלקת של פתחי הסינוס, או פוליפ, או ממצא אחר, הגורם להפרעות בניקוז הסינוס עצמו. הניתוח אורך כ- 60-90 דקות, תלוי באם יש צורך לטפל בצד אחד או בשניים. בעצם אנו מדברים על שיטה איבחונית – טיפולית היות והגישה מאפשרת איבחון יותר מדויק וגם הגעה למקורות הבעיה.

קבוצות החולים המתאימים לסוג זה של טיפול:
חולים המוגדרים כסובלים מדלקת כרונית במערות האף, עם תופעות של כאבי ראש, הפרשות וסתימות אף, מסיבות אלרגיות או אחרות.
חולים הסובלים מדלקת סינוסים חריפה, עם הסתבכות באזור ארובת העין, והמצריכים ניקוז מיידי, שכעת ניתן לעשותו דרך האף ולא חיצונית כמו בניתוחים המקובלים עד עתה.
חולים הסובלים מכאבי ראש באזור הפנים והמצח, עם אבחנה לא ברורה, שכעת, בעזרת האנדוסקופיה והטומוגרפיה הממוחשבת, ניתן להגדירם כסובלים מבעיה בפתחי הסינוסים.
גישה ניתוחית זו מומלצת גם לילדים הסובלים מסינוסיטיס כרונית שאינה מגיבה לטיפול שמרני.

סיבוכים בניתוח סינוסים
הסיבוכים שנצפו עד כה, היו דימומים קלים, ללא צורך בטיפול מיוחד לכך, דומה למתרחש במרבית ניתוחי האף.

כמו כן, יש אפשרות להידבקויות בתוך האף באזור הניתוח, דבר שניתן לתיקון בעזרת מספר טיפולים מקומיים.

דר' דויטש ביצע ב- 20 השנים האחרונות יותר מ- 4,500 (!!) ניתוחים אנדוסקופיים במבוגרים ובילדים, עם שיפור של כ- 90% בתלונות הראשונות טרם לניתוח.

לסיכום, אפשר להגדיר את יתרונות השיטה החדשנית כדלקמן:

אבחנה מדויקת יותר של הבעיה.גישה ישירה לפתחי הסינוסים והסרת המכשולים לניקוז/אוורור תקין.
תקופת אשפוז קצרה.
החלמה מהירה וקצרה.
תוצאות שלאחר ניתוח, מהטובות ביותר.

הרמת סינוסים להשתלת שתלים דנטליים

אחת מההתפתחויות החשובות ברפואת השיניים המודרנית היא השתלים הדנטליים. השתלים הם למעשה מעין בורג עשוי מתכת אצילה, לרוב טיטניום, המוברג אל תוך עצם הלסת, ומאפשר עגינה טובה וחזקה למשך שנים של שיניים, כתרים וכו'. לעיתים משמש השתל הדנטלי גם לצרכים אורתודנטיים. היות והשתל מוברג אל תוך עצם, המחזיקה אותו ומונעת תזוזה, יש צורך ששכבת העצם אליה מוברג השתל תהיה חזקה, עבה ובריאה. על צורך זה בא לענות ניתוח הרמת הסינוסים.

הסינוסים של הפנים  נמצאים מעל עצם הלסת העליונה,אחד בכל צד,וניתוח הרמת הסינוסים מתבצע בחלק   האמצעי והאחורי של הלסת העליונה. לעיתים נוצר מצב שבגלל אובדן שיניים (עקירה, נפילה, פגיעה וכו') שכבת העצם באזור זה היא דקה מאוד ואין מספק עצם להחדיר אליה את בורג השתל.
כאשר עצם הלסת העליונה היא דקה מאוד, חלל הסינוס נמצא ממש מעליה ולא מאפשר את החדרת השתל. בניתוח הרמת הסינוסים למעשה דוחפים את השכבה של הרירית שמצפה את הסינוסים, כלפי מעלה ומאפשרים את עיבוי עצם הלסת. העיבוי נעשה על ידי החדרה של עצם טבעית או מלאכותית המחזיקה את חלל הסינוס למעלה. הגוף ממשיך את ההליך עיבוי העצם, ובמשך הזמן נוצרת עצם עבה, חזקה ובריאה, לתוכה ניתן להכניס את הבורג של השתל הדנטלי.

ישנם שני סוגים של ניתוחי הרמת סינוסים – הרמה סגורה והרמה פתוחה וההבדל נעוץ בעובי העצם הקיימת. הרמה סגורה היא קלה יותר, תהליך ההרמה מתבצע דרך עצם הלסת ע"י פתח קטן מאוד והוא פחות פולשני. הרמה פתוחה היא מעט מורכבת יותר, תהליך ההחלמה ארוך יותר, החתך בה מתבצע מן החלק הצידי של הלסת והיא מלווה בדרך כלל ביותר דימומים.

אחרי הניתוח ממשיך הגוף את ההליך, וכאמור בתהליך ביולוגי טבעי, נבנית שכבת עצם חדשה. הליך זה נמשך בדרך כלל כשמונה חודשים, שלאחריהם ניתן להתקין את השתל. לעיתים ניתן לבצע בהליך כירורגי אחד לבצע הן את הרמת הסינוסים והן את החדרת השתל.

הניתוח מבוצע על ידי רופא מומחה בכירורגיה של הפה והלסת והוא נמשך בדרך כלל בין 30 ל- 90 דקות בהרדמה מקומית. אחרי הניתוח מומלץ להימנע למשך תקופה מסוימת מעישון, ספורט, טיסה ומקינוח האף, על פי הנחיות הרופא. הניתוח לא מומלץ לחולים הסובלים מבעיות של סינוסיטיס כרוני. בדרך כלל לפני הרמת הסינוסים חובה לבצע צילומי סי.ט. דנטלי ובמידה וקיימת בעיה של עיבוי רירית הסינוסים עקב דלקות ישנות או פעילות,מומלץ להפנות את החולה לייעוץ מומחה אף אוזן גרון להערכת מצבו ולקבלת המלצות להמשך טיפול.

ניתוח יישור מחיצת האף - חייץ האף

מחיצת האף (נקראת לעיתים גם חייץ האף) הינה איבר בתוך האף המחלק אותו לשני הנחיריים והיא זו שיוצרת את ההבחנה הפיזית בין שני הנחיריים, הימני והשמאלי. המחיצה מורכבת מחלק סחוסי ומחלק קשיח יותר,עשוי מעצם. במצב תקין, המחיצה ישרה לחלוטין ויוצרת חלוקה סימטרית ומדוייקת של שני חללי האף. הסטטיסטיקה מראה שבמקרים רבים מאוד, אצל כ-30% מהאנשים, המחיצה מתעקמת מלידה ובמהלך החיים עלולה להתעקם בעיקר בעקבות חבלה כלשהיא באף. מחיצה עקומה עלולה לגרום לפגיעה בזרימה התקינה של האוויר, נזלות, לדלקות בסינוסים ולנפיחות באף (תחושה שהאף גדוש או "סתום"). במקרים רבים, גם כאשר לא נגרם נזק גופני, יש פגיעה אסתטית.

שתי הסיטואציות הללו, פגיעה בתפקוד הנשימתי והפרעה אסתטית, מהוות מועמדות מצוינות לניתוח מחיצת אף. הניתוח מבוצע בהליך פשוט למדי, דרך הנחיריים על ידי חתך קטן. הדבר מבטיח שימור מלא של צורת האף. את הניתוח , שאורך כשעה, ניתן לבצע בהרדמה מקומית אם כי רוב המנתחים ממליצים על הרדמה מלאה. מכאן עולה שהניתוח הזה מחייב התייחסות רצינית. כמו בכל ניתוח בהרדמה מלאה, גם כאן קיימים הסיכונים הרגילים. מעבר לזה, במידה ובחרתם במנתח מקצועי שיודע את עבודתו, אין כל סיבה לדאגה והסטטיסטיקה מראה אחוזי הצלחה גבוהים מאוד.

קיימים שני סוגי ניתוחים והשימוש בטכניקה ספציפית תלוי באפיון המקרה על ידי הרופא המומחה:

המסורתית– סילוק של החלקים העקומים.

המודרנית– כניסה עדינה ותיקון של החלקים העקומים והסרת חלקים מיותרים.

ברוב בתי החולים המבצעים ניתוחים אלו,יש להגיע בצום ולהתאשפז בבוקר הניתוח. במידה והכל עבר כשורה, השחרור יתבצע למחרת בבוקר.

לאחר הניתוח מוכנסות תחבושות ספיגות קטנות אל הנחיריים אשר תפקידן לתמוך במחיצה ולייצבה וכמובן למנוע דימום. התחבושות החדישות יוצאות לבד מהאף בעזרת שטיפות מרובות עם מים פושרים ואין צורך להסירן בכוח. כעבור מספר ימים, תוכלו לשוב ולנשום רגיל ובחופשיות דרך האף הבריא והאסתטי שלכם.

    שם (חובה)

    טלפון (חובה)

    האימייל שלך: (חובה)

    שאלה/בעיה/בקשה שלך:

    הקלידו את הקוד המוצג captcha

  • התמחות ד”ר אלימלך דויטש

    • ניתוחים אנדוסקופיים של האף והסינוסים (ניתוחי סינוסים)
    • ייעוץ לפני ניתוח להרמת סינוסים
    • טיפול בהפרעת נשימה דרך האף
    • טיפול בדום נשימה בשינה ונחירות
    • טיפול בהפרעות קול
  • Call Now Button