הסינוסים ותפקידם
הסינוסים הינם חללים הנמצאים באזור הפנים ומכילים רקמה המפרישה ריר, המאפשרת את תפקודם התקין. הריר מתנקז מחלל הסינוסים לחלל האף דרך פתחים ייעודיים, ודרך פתחים אלה מתאפשר גם אוורור של חלל הסינוסים. בכל אזור של סינוס נמצאים עצבים אשר יכולים להעביר תחושת כאב.
קיימת השערה שתפקידם של הסינוסים הוא חימום והוספת לחות לאוויר הנכנס לריאות, והתאמתו לטמפרטורת הגוף. כמו כן הסינוסים מהווים חוצץ, ואזור ריכוך כאשר קיימת חבלה בפנים וכך מגנים על המוח.
אם המטופל סובל מנזלת טורדנית, כאבי ראש – במיוחד באזור מערות האף ומעל העיניים, הפרעות נשימה ונחרות, כאבי שיניים ואף דלקת עיניים יתכן והוא סובל מסינוסיטיס המכונה גם דלקת כרונית במערות האף. סינוסיטיס יכול להתפתח מזיהום, פוליפים באף או מחיצת אף מעוותת. סיבוכים של סינוסיטיס עלולים להתלוות ולהסתבך לאסטמה, דלקת קרום המוח ובעיות בראיה.
הטיפול הראשוני במחלות סינוסים הינו טיפול תרופתי הכולל תרופות אנטיביוטיות, אנטיהיסטמיניים, תרסיסי אף שונים וממסי ליחה. במידה ומתעורר צורך בניתוח קיימים סוגים שונים של ניתוחים הבאים לטפל במגוון בעיות הקשורות בסינוסים:
- ניתוח אנדוסקופי לניקוז הסינוסים – FESS. ניתוח זה מבוצע כאשר קיים כאב באזור הסינוסים עקב דלקת ופתחי אוויר סתומים. הניתוח נערך לאחר שהטיפול התרופתי אינו עוזר ומטרתו היא לאפשר שיקום של הרקמה העוטפת את הסינוסים, וחידוש המעבר של האוויר בתוכם. הניתוח נעשה באמצעות אנדוסקופ, מה שמונע את הצורך בחיתוך האזור המנותח, ומבוצע בהרדמה כללית או מקומית. הרקמה הפגועה מוסרת, הריר נשאף ומבוצעת הרחבה של פתחי הסינוס החולה. לאחר הניתוח מתקבלת הקלה בכאב, ומתאפשרת התחדשות תקינה של הרקמה.
ניתוח יישור מחיצת האף וכריתת קונכיות האף – CONCHOTOMY-SMR. כאשר קונכיות האף מוגדלות הן עלולות לגרום להפרעה בנשימה שיכולה להיגרם גם מסטייה של מחיצת האף. הניתוח של יישור המחיצ, מתבצע לעיתים בעזרת אנדוסקופ וכולל את חיתוך הרירית המחסה את המחיצה וחשיפה של הסחוס או העצם החוסמים את מעבר האוויר. לאחר הסרת החסימה הרירית מוחזרת למקומה ומוצמדת על ידי טמפון מיוחד לאף או על ידי תפירה. לעיתים מוקטנות על ידי צריבה גם חלק מהקונכיות המצרות את מעבר האוויר.
השאר/י תגובה ←
מה הקשר בין הכליות ותי]פקודן לצורך סי.ט. ראש האם מזריקים חומר ניגודי כלשהו ?תודה רבה על כל המידע וההסבר הנפלא בנושא
תגובה ←