נחירות הן קולות רמים שאנו משמיעים בזמן השינה כאשר משהו חוסם את דרכי נשימתנו מסיבה כלשהי. במקרים מסוימים, נחירות יכולות להעיד על בעיה רפואית כלשהי, והן כמובן מפריעות לבן או בת הזוג ולסובבים אותנו. כמחצית מאוכלוסיית המבוגרים סובלים מנחירות ברמות שכיחות שונות.
הנחירות נגרמות עקב קושי במעבר של זרם האוויר דרך רקמות הרכות של הלוע. בזמן הנשימה, זרם האוויר גורם לרקמות הללו לנוע בתנודתיות ותהליך זה הוא שגורם לקולות הנחירה.
סימפטומים נלווים
פעמים רבות, אדם שנוחר חש גם באחד או יותר מן התסמינים הבאים:
- עייפות במהלך היום
- קושי להתרכז
- יובש בגרון
- שינה לא רגועה
- תחושת חנק בלילה
- עליה ברמות לחץ הדם
- פעימות לב בלתי סדירות
אם הנחירות כה רמות עד שהן מפריעות את שנתו של בן או בת הזוג הישנים באותו חדר, או אם מופיעה תחושת חנק או השתנקות בלילה, הדבר עלול להעיד על קיומה של תסמונת דום נשימה חסימתי בשינה. רצוי לפנות לרופא אף אוזן גרון ולבדוק את מקור הבעיה, על מנת להתאים טיפול.
נחירות קבועות עשויות להיות יותר מהפרעה קלה. הן עלולות לגרום לבעיות נוספות (תלוי כמובן בגורם לנחירות):
- סיכון-יתר ללחץ דם גבוה
- הגדלת הסיכון להופעת הפרעות בקצב לב, התקף לב או שבץ
- סיכון לבעיות התנהגות
בדיקת רופא
על מנת לאבחן את מקור הבעיה, יש להגיע לבדיקת רופא אף אוזן וגרון מקיפה. בבדיקה הראשונית, הרופא יעשה בדיקה גופנית רגילה, ישאל על ההיסטוריה הרפואית של הסובל מהבעיה וייתכן שיתשאל גם את בן/בת הזוג. בהמשך עשוי הרופא להפנות אותך לבדיקות דימות כגון רנטגן או CT, כדי לבדוק האם יש בעיות במבנה של דרכי האוויר. אם בעיית הנחירות חמורה ומלווה בתסמינים נוספים מאלה שרשומים מעלה, ייתכן שיפנו אותך לבדיקה במעבדת שינה, שם יתקבל מידע מדויק יותר על תדירות ועוצמת הנחירות והאם קיים דום נשימה פעמים רבות במהלך הלילה.
טיפול בנחירות
בתור שלב ראשון, הרופא ודאי יציע לך שינויים באורח החיים, כגון גמילה מעישון, הימנעות מאלכוהול לפני השינה, הפחתה במשקל ועוד. אם אלה לא יעזרו, יוצע לך אחד מהטיפולים הבאים:
- התקנים בתוך הפה – אלו הם התקנים שמטרתם להתאים את מיקום הלשון והחך העליון על מנת לפתוח את דרכי האוויר. לאחר התאמת ההתקן, יש לישון אתו מידי לילה.
- שתל בחך – מדובר בשתל הגורם להקשחה של החך וכך מביא להפחתה של הנחירות.
- שימוש במכשיר CPAP, מכשיר שמזרים אוויר בדחיסה.
- ניתוח – ההליך הכירורגי למניעת נחירות כולל הסרה של רקמות מיותרות באזור הגרון, מעיין "מתיחת פנים" בתוך הלוע, על מנת לאפשר מעבר חופשי של אוויר. ניתן לבצע הסרת רקמות באופן דומה גם בניתוח לייזר בהרדמה מקומית.
- כריתת רקמות באמצעות תדר רדיו – זהו ניתוח המבוצע בדרך כלל בהרדמה מקומית בלבד. יתרונו של ניתוח חדשני זה – בכך שהוא מלווה בפחות כאבים מאשר הניתוחים המקובלים, אולם יעילותו עדיין לא הוכחה באופן ודאי.