לקריאת החלק הראשון בנושא צרידות.
איך מטפלים בצרידות?
הדרך הטובה ביותר לטפל בצרידות ובבעיות קול, הינה שילובם של כמה בעלי מקצוע שונים המכירים את אופן התפקוד של מיתרי הקול: מומחה אף אוזן גרון, קלינאי/ת תקשורת לשפה ודיבור, מורים לשירה, למשחק ולנאומים. הטיפול בקשריות, פוליפים וציסטות על מיתרי הקול הוא בדרך כלל באמצעות שילוב של ניתוח ותרפיית-קול.
אבחון הצרידות
לאחר שהרופא אא"ג יערוך הכרות מעמיקה עם ההיסטוריה של הצרידות בקול אצל המטופל, הוא ימשיך ויערוך בדיקה של איברי הדיבור, וכן בדיקת אף אוזן גרון מלאה הכוללת גם בדיקה של מיתרי הקול על ידי לרינגוסקופיה. בדיקת הלרינגוסקופיה יכולה להתבצע בכל שלב של הצרידות, אולם אם הצרידות נמשכת מעל 3 שבועות, רצוי שהבדיקה תבוצע באופן מיידי.
הרופאים משתמשים בלרינגוסקופיה בדרך כלל בצינור קשיח בעל סיבים אופטיים בכדי להתבונן במיתרי הקול, או לחלופין משתמשים בצינורית אופטית גמישה שמחדירים דרך האף. לעיתים מקליטים את הבדיקה בוידאו. קיימת בדיקת נוספת שניתן לערוך על מנת להעריך את איכות הקול,כגון סטרובוסקופיה, הבוחנת את טיב הפרעות בקול, כיצד נשמע הקול, איכות זרימת האוויר ופרמטרים נוספים שעוזרים לאבחן את מקור הבעיה ולהתאים טיפול.
מתי כדאי לגשת לרופא אף אוזן גרון?
- אם הצרידות נמשכת מעל שלושה שבועות (בעיקר אצל מעשנים)
- אם אתה צרוד, אך אינך מקורר
- אם יוצא דם בשיעול
- אם ישנם קשיים בבליעה
- אם אתה מרגיש גוש בצוואר
- אם יש אובדן קול או שינויים חמורים בקול למשך יותר מכמה ימים
- אם כואב לך בזמן דיבור או בליעה
- אם הצרידות מלווה בקשיי נשימה
- אם הצרידות משפיעה על החיוניות שלך
- אם אתה זקוק לקולך כדי להופיע/לנאום, ולכן לא מסוגל לעבוד כרגיל.
כיצד מטפלים בהפרעות קול וצרידות?
הטיפול בצרידות תלוי בסיבה הגורמת לה. אם הסיבה לצרידות היא עקב התקררות נפוצה, ניתן לטפל פשוט ע"י מתן מנוחה לקול או הנחיה לשימוש נכון בקול. הרופא עשוי להמליץ איך לשפר את השימוש בקול, להפנות למטפל בדיבור או קלינאי תקשורת, ובמקרים מסוימים להמליץ על ניתוח, אם מדובר בגידול כגון פוליפ. לכל המטופלים מומלץ להפסיק לעשן ולהימנע מעישון פאסיבי. שתיית נוזלים רבים או לפעמים שימוש בתרופות ממיסי ליחה עשויים לעזור בהפחתת הליחה.
מניעת צרידות
קלינאי תקשורת יכולים לסייע למטופלים לשנות את הרגלי השימוש בקול ובכך למנוע סוגים מסוימים של צרידות. מטופלים בעלי הרגלים לא טובים כגון עישון או שימוש יתר בקול כמו צעקות – יכולים לצאת נשכרים מתרפיה מסוג זה. טיפול כזה יכול ללמד את המטופל לשנות את אופן השימוש בקול וזה יכול לפתור בעיות כגון קשריות על מיתרי הקול. אם הבעיה קשורה באופן מובהק לשירה, המורה לשירה יכול לסייע בשיפור טכניקת השירה.
להלן כמה עצות למניעת צרידות:
- להפסיק לעשן
- לוותר על חומרים המייבשים את הגוף, כמו אלכוהול וקפאין
- להימנע מעישון פאסיבי
- לשתות כמות מרובה של מים
- לשמור על סביבה לחה בבית
- להימנע ממזון חריף
- להימנע משימוש אינטנסיבי בקול: למשל זמן ממושך או בעצמה גבוהה
- להשתמש במיקרופון במידת הצורך
- ללכת לאימון קול מקצועי.
מאמר זה מבוסס על המידע הקיים באתר האקדמייה האמריקנית לניתוחי אף אוזן גרון.