אחת מההתפתחויות החשובות ברפואת השיניים המודרנית היא השתלים הדנטליים. השתלים הם למעשה מעין בורג עשוי מתכת אצילה, לרוב טיטניום, המוברג אל תוך עצם הלסת, ומאפשר עגינה טובה וחזקה למשך שנים של שיניים, כתרים וכו'. לעיתים משמש השתל הדנטלי גם לצרכים אורתודנטיים. היות והשתל מוברג אל תוך עצם, המחזיקה אותו ומונעת תזוזה, יש צורך ששכבת העצם אליה מוברג השתל תהיה חזקה, עבה ובריאה. על צורך זה בא לענות ניתוח הרמת הסינוסים.
הסינוסים של הפנים נמצאים מעל עצם הלסת העליונה,אחד בכל צד,וניתוח הרמת הסינוסים מתבצע בחלק האמצעי והאחורי של הלסת העליונה. לעיתים נוצר מצב שבגלל אובדן שיניים (עקירה, נפילה, פגיעה וכו') שכבת העצם באזור זה היא דקה מאוד ואין מספק עצם להחדיר אליה את בורג השתל.
כאשר עצם הלסת העליונה היא דקה מאוד, חלל הסינוס נמצא ממש מעליה ולא מאפשר את החדרת השתל. בניתוח הרמת הסינוסים למעשה דוחפים את השכבה של הרירית שמצפה את הסינוסים, כלפי מעלה ומאפשרים את עיבוי עצם הלסת. העיבוי נעשה על ידי החדרה של עצם טבעית או מלאכותית המחזיקה את חלל הסינוס למעלה. הגוף ממשיך את ההליך עיבוי העצם, ובמשך הזמן נוצרת עצם עבה, חזקה ובריאה, לתוכה ניתן להכניס את הבורג של השתל הדנטלי.
ישנם שני סוגים של ניתוחי הרמת סינוסים – הרמה סגורה והרמה פתוחה וההבדל נעוץ בעובי העצם הקיימת. הרמה סגורה היא קלה יותר, תהליך ההרמה מתבצע דרך עצם הלסת ע"י פתח קטן מאוד והוא פחות פולשני. הרמה פתוחה היא מעט מורכבת יותר, תהליך ההחלמה ארוך יותר, החתך בה מתבצע מן החלק הצידי של הלסת והיא מלווה בדרך כלל ביותר דימומים.
אחרי הניתוח ממשיך הגוף את ההליך, וכאמור בתהליך ביולוגי טבעי, נבנית שכבת עצם חדשה. הליך זה נמשך בדרך כלל כשמונה חודשים, שלאחריהם ניתן להתקין את השתל. לעיתים ניתן לבצע בהליך כירורגי אחד לבצע הן את הרמת הסינוסים והן את החדרת השתל.
הניתוח מבוצע על ידי רופא מומחה בכירורגיה של הפה והלסת והוא נמשך בדרך כלל בין 30 ל- 90 דקות בהרדמה מקומית. אחרי הניתוח מומלץ להימנע למשך תקופה מסוימת מעישון, ספורט, טיסה ומקינוח האף, על פי הנחיות הרופא. הניתוח לא מומלץ לחולים הסובלים מבעיות של סינוסיטיס כרוני. בדרך כלל לפני הרמת הסינוסים חובה לבצע צילומי סי.ט. דנטלי ובמידה וקיימת בעיה של עיבוי רירית הסינוסים עקב דלקות ישנות או פעילות, מומלץ להפנות את החולה לייעוץ מומחה אף אוזן גרון להערכת מצבו ולקבלת המלצות להמשך טיפול.