ניתוח שחזור שמיעה
תיקון עצמות שמע לשיפור שמיעה
ניתוק עצמות השמע הזעירות גורם לליקוי שמיעה. הסיבה לכך יכולה להיות מולדת, או נגרמת כתוצאה מחבלה, או עקב דלקות. ניתן לשחזר את עצמות השמע בדרכים שונות, כולל על ידי חיבורן מחדש, או באמצעות שימוש בפרוטזות. לעיתים, בזמן הניתוח יש צורך גם בתיקון עור התוף.
למרות ההצלחות הגבוהות, כמעט לא ניתן לתקן נזק באופן מוחלט עד לשמיעה מושלמת. תיקון מיוחד של עצם הארכובה (סטפס) משמש במחלה הנקראת אוטוסקלרוזיס.
במחלה זו, שהיא לרוב משפחתית, ישנו תהליך לא תקין של פרוק ובנייה של עצם, הגורם לקיבוע של עצם הארכובה ולירידה גוברת בשמיעה. שחזור באמצעות פרוטזה זעירה יכול לשפר את השמיעה באופן משמעותי ולמנוע שימוש במכשיר שמיעה במשך שנים רבות.
לרוע המזל, המחלה מתקדמת למרות הניתוח, ובגיל מבוגר יותר מתעורר שוב הצורך במכשיר שמיעה.הסיבוכים בניתוחי שחזור עצמות השמע הם נדירים, וכוללים ירידת שמיעה, פגיעה בעצב הפנים, סחרחורת וזיהום.
תיקון עור התוף (טימפנופלסטיה)
נקב בעור התוף עלול לגרום לדלקות אוזניים שכיחות, בעיקר כתוצאה מכניסת מים לאוזן. בנוסף, הנקב גורם לליקוי שמיעה בדרגה קלה. ניתן לתקן את עור התוף על ידי שימוש בחומרים שונים המשמשים כמו תלאי – כיסוי שריר (פסיה), סחוס או שומן. נקב קטן הינו בעל סיכוי גדול להצלחה. נקבים גדולים יותר דורשים ניתוח מורכב יותר וההצלחות פחות טובות.
הניתוח מתבצע בהרדמה כללית בילדים. במבוגרים, בחלק מהמקרים, ניתן לבצע בהרדמה מקומית. סיבוכי הניתוח הם בעיקר עצם אי הצלחה שלו.