קשיי נשימה ומחלות נשימתיות

קשיי נשימה, תחושת חנק ומחלות נשימתיות

קשיי נשימה הם כל מצב בו קיימת תחושת מחסור באוויר, קוצר נשימה ובמקרים רבים אפילו חנק.

מיותר לציין את הסכנה המיידית שבירידה בתפקוד הנשימתי. חשוב להיות ערים לסימנים המעידים על קושי נשימתי: התלוננות על קושי, ורידי צוואר נפוחים, זיעה מוגברת, רעשי חרחור בנשימה, התעייפות מהירה מפעולות פיזיות פשוטות, הכחלה/האפרה של העור, אי-שקט, בלבול ודיסאוריינטציה ובמקרים קיצוניים תיתכן אפילו התנהגות אגרסיבית.

יש מספר רב ומגוון של גורמים אשר יכולים להסביר את התופעה. ננסה למפות אותם ולהציע דרכים להתמודד ולהקל על הסימפטומים.

תהליך הנשימה מורכב מאוד והוא מתרחש תוך שימוש באיברים ורקמות רבים בגוף. מטבע הדברים, ירידה בתפקוד של כל אחד ממרכיבי התהליך, תקשה בסופו של דבר על הנשימה. מלבד גורמים פנימיים סובייקטיביים, קשיי נשימה יכולים להיגרם גם כתוצאה מגורמים אובייקטיביים כגון גוף זר שחוסם את כניסת האוויר, זיהום אוויר כללי חריף ועוד. נפרט את הגורמים השכיחים ביותר לתופעה.

  • מחלות אף אוזן גרון – משפחת מחלות האא"ג תוקפות את דרכי הנשימה העליונות ולכן החולים במחלות אלו, גם אם לא מדובר בחולים כרוניים, סביר להניח שיחושו קשיי נשימה מסוג מסויים. יש לעקוב ולוודא שקשיי הנשימה נגרמים כתוצאה ישירה מהמחלה ושהם חולפים עם ההבראה. במידה והמצוקה הנשימתית נמשכת, יש לפנות לרופא באופן מיידי.
  • אלרגיות – אנשים הסובלים מאלרגיות צפויים לחוות ירידה בתפקוד הנשימה. אלרגיות סביבתיות (פריחה, אבק) או נקודתיות (עקיצה, צמחים ומאכלים מסויימים), לרוב יוצרות תגובה שכוללת פגיעה נשימתית. זה יכול להיגרם כתוצאה מנזלת במקרה הטוב או מהתנפחות הלשון ו/או הגרון במקרה הגרוע.
  • צניחת לשון – אנשים רבים סובלים מתופעה זו אשר גורמת לחסימה או להצרות של קנה הנשימה. התופעה תתבטא ברעשים המזכירים נחירות בזמן הנשימה.
  • מחלות נשימתיות – ישנן מספר מחלות שתוקפות את מערכת הנשימה. אסתמה היא כמובן המפורסמת והנפוצה שבהן. קיימות דרגות חומרה שונות לאסתמה. חלקן מסתכמות בהתקפי שיעול קצרים ואחרות עלולות להיות מסוכנות מאוד ללא טיפול מתאים ויעיל. קוטרם של הסימפונות של החולה באסתמה קטנות כתוצאה מגירוי כלשהוא (אלרגי או אחר), וזה יוצר התקפי שיעול חריפים. מחלות ריאה חסימתיות נפוצות גם הן. מדובר במחלות הנגרמות כתוצאה מפגיעה באיכות האוויר שאנו שואפים. מעשנים קבועים, אנשים העובדים בסביבה מזוהמת (מפעל, עשן) חשופים מאוד לקושי נשימתי בעקבות פגיעה מצטברת בריאות.
  • מחלות כלליות – דלקת ריאות, ברונכיטיס ומחלות לב שונות תוקפות איברים המעורבים בתהליך הנשימה ולכן הלוקים במחלות אלו צפויים גם כן לסבול מקשיי נשימה.
  • התקפי חרדה – התקפים אלו נגרמים כתוצאה מגורמים סובייקטיביים ואינדיבידואליים ומלווים בנשימת יתר הפוגעת משמעותית ברמת הפחמן הדו-חמצני בדם ובעקבות כך נחווים סימפטומים של נימול בגפיים, בלבול רב ולחץ.

כל אחת מהסיבות לירידה בתפקוד הנשימתי מחייבת התמודדות מסוג אחר, על מנת להקל על המצב. המכנה המשותף הוא שאין להקל ראש בתופעה ויש לתת מענה מיידי.

דלקת אוזניים חריפה

מאוזן תקינה לבעיות אוזניים ודלקת אוזניים חריפה.

דלקת אוזניים היא אחת התופעות הנפוצות בקרב ילדים קטנים, פעוטות ותינוקות, אשר עלולה להביא למידה לא מעטה של תחושת אי נעימות, אשר מלווה לעתים גם בחום ובכאבי אוזניים. בכל מקרה שיש חשש מפני דלקת אוזניים, ועל מנת שלא לתת למצב להחמיר, מומלץ לגשת בהקדם אל מומחה בתחום אף אוזן גרון אשר יתן אבחון ראשוני ויפנה להמשך טיפול.

כאב גרון ודלקת בגרון

סובלים מכאבים בגרון?

החורף הישראלי מביא עימו, מלבד כמות מעטה של גשם ושעות אור קצרות יותר, גם עלייה חדה במספר הסובלים מכאב בגרון. כאבי הגרון הטורדניים באים לידי ביטוי באדמומיות באזור הגרון ובמוגלה ועשויים להקשות על הבליעה של שתייה ושל אוכל ואף, במקרים קיצוניים, על יכולת הדיבור ועל הקול. כאבי גרון קיימים בקרב ילדים ומבוגרים כאחד ובמקרים רבים מהווים סימן ראשוני להצטננות ולמחלות שונות.

כאבי גרון עשויים לנבוע משתי סיבות עיקריות: וירוס או חיידק. כ-90% מדלקות הגרון נגרמות על ידי וירוסים. במקרה כזה, מחלת הגרון הינה מדבקת מאוד ומועברת באמצעות הרוק, השיעול או הנשיקה. כ-10% ממחלות הגרון נגרמות על-ידי החיידק סטרפטוקוקוס. בכל מקרה, כאשר סובלים מכאב גרון ממושך מומלץ ואף רצוי להיוועץ ברופא, אשר יתאים את סוג הטיפול הדרוש בהתאם לסוג המחלה. בדיקת משטח הגרון שמתבצעת בקופות החולים וקובעת האם מדובר בווירוס או בחיידק, עשויה להתעכב בין יום למספר ימים, ובכך להאריך את ההתמודדות עם כאב הגרון. כדי להימנע מההמתנה הארוכה, ממליצים אנשי המקצוע לקנות ערכה ביתית לביצוע משטח גרון, לבצע את הבדיקה באופן עצמאי ולהביא את התוצאות עימכם אל המפגש עם רופא המשפחה, שיוכל באותו היום להנחות אתכם כיצד לטפל במחלה. אולם, כדי להקל מעט על הכאב, גם בטרם פגישתכם עם הרופא, ישנן מספר שיטות שתוכלו לנסות בעצמכם וללא סיוע של איש מקצוע.

הדרך היעילה ביותר להקל על כאבי הגרון היא השימוש בטבליות מציצה, אותן ניתן להשיג בבתי המרקחת ללא מרשם רופא. הטבליות מסייעות באלחוש הגרון ומחטאות את האזור המזוהם. ההקלה תורגש בדרך כלל מיד לאחר השימוש בטבליות אך תחלוף לאחר זמן מה.

תרסיס לגרון יוביל להקלה מהירה יותר, במיוחד כאשר הכאב עוצמתי יותר, אך השפעתו תחלוף במהירות רבה יותר מאשר בשימוש בטבליות המציצה.

שתיית נוזלים חמים כגון מרק או תה צמחים, תקל גם היא על הכאב, וגם תסייע לגופכם להבריא במהירות, הודות למרכיבים החיוניים שבירקות או בצמחים. בהכנת התה מומלץ להפחית ככל הניתן בשימוש בסוכר ואף להחליף, במידת האפשר, את הסוכר בדבש. חשוב גם להקפיד על כיסוי אזור הצוואר באמצעות צעיף על מנת להימנע מחשיפה לקור, אשר תחמיר את הכאב.

כדורים נוגדי כאבים דוגמת אקמול או נורפן, עשויים לעזור גם הם בהתמודדות עם כאב הגרון, אומנם מומלץ, כאמור, להיוועץ ברופא, על מנת להתאים בעבורכם את התרופה שתסייע בהתמודדות עם המחלה בצורה המיטבית.

תרופות עממיות שונות ("תרופות סבתא"), עשויות גם הן לסייע בהקלה על הכאב. רבים מדווחים כי שתיית דבש ולימון מקלה רבות על האדמומיות של הגרון ועל הכאב, בשל הסגולות המיוחדות של הלימון בהפחתת האדמומיות ושל החומר המיוחד שבדבש, התורם לריכוך הגרון. תרופה עממית נוספת הינה גרגור מי מלח. המים מסייעים גם הם בחיטוי האזור הרגיש ובהפחתה מיידית של הכאב.

    שם (חובה)

    טלפון (חובה)

    האימייל שלך: (חובה)

    שאלה/בעיה/בקשה שלך:

    הקלידו את הקוד המוצג captcha

  • התמחות ד”ר אלימלך דויטש

    • ניתוחים אנדוסקופיים של האף והסינוסים (ניתוחי סינוסים)
    • ייעוץ לפני ניתוח להרמת סינוסים
    • טיפול בהפרעת נשימה דרך האף
    • טיפול בדום נשימה בשינה ונחירות
    • טיפול בהפרעות קול
  • Call Now Button